Varietats

Recuperar i dignificar les varietats autòctones

La Bisbal del Penedès

Varietats

Varietats autòctones

Varietats com el sumoll, el xarel·lo vermell, la malvasia de Sitges tenen un protagonisme especial.

Sumoll

Sumoll

El sumoll és una varietat rústica, autòctona del Penedès, resistent a la sequera i de desenvolupament uniforme. El raïm és llarg, i el gra és gros i llargarut.

El vi jove de raïm sumoll té una certa aspror, que desapareix amb el seu envelliment. La seva producció és baixa, i el tractament per a fer vins de qualitat demana molta habilitat enològica.

Xarel·lo

Xarel·lo vermell

És una varietat tradicional pròpia del Penedès i del Camp de Tarragona. El vi jove elaborat amb raïm xarel·lo és suau, fresc i afruitat, però amb criança en bóta es tornen càlids, llargs i profunds.

El seu raïm és de mida mitjana i no gaire compacte. El gra és rodó, gros i de pell gruixuda. La planta és sensible a les gelades i malures. L'època de brotada és al març (primerenca) i l'època de maduració és mitjana (finals d'agost-setembre).

Malvasia de Sitges

Malvasia de Sitges

La malvasia o és una varietat de cep blanca, encara que també n'existeix una subvarietat negra. El raïm de malvasia és menut i poc compacte. El gra és gros, tendre i ovoide, molt dolç i aromàtic.

El vi elaborat amb aquesta varietat vitícola és anomenat també malvasia, o vi de malvasia, un vi licorós blanc, dolç, olorós i d'alta graduació.